Holavedens blogg har flyttat

Gå till holaveden-blogg.se för er dagliga dos av oss. Glöm inte att uppdatera era bokmärken.
Idag fick jag höra den fina liknelsen om våran blogg. Men nu åter till handlingen. Min analys av vårt hembygdslopp Landsjön Runt. När rutinen sviker och en ny världsordning kommer till stan Många år har jag sprungit Landsjön Runt under de sista 10 åren. Loppen har utvecklats liknande varje år. En tätklunga har alltid dragit ifrån tidigt och hållt [...]
En gång är ingen gång. 

Två gånger är en slump. 
 
Tre gånger är tradition.
 
Traditioner bryter man aldrig. 
 
 

Min tredje start i det härliga Landsjön Runt kunde inte slutat bättre. Loppet som sker på absoluta hemmplan slår aldrig fel. Det är soligt, det är vår i luften och Niklas Wikner springer runt på 44-45 minuter. Så även i år. Jag hade ett personbästa på 48 minuter och visst var jag sugen på att slå till det på käften... 

Starten gick och planen var att hålla sig kall till Säby Gård, där man köper stans finaste kött att lägga på grillen i sommar. Hamnade i en klunga med Adam, Robban, Wikner och Madeleine Larsson. Vi höll ganska skapligt tempo tycker jag.
Första 3km klockades av på 10:45 och benen kändes relativt pigga. ¨Stick inte iväg i backarna nu¨  - var det enda jag tänkte på. I backarna går istället Robban ¨The Slugger¨ Davidsson fram som en keneyan och skaffar sig en rejäl lucka. Han ser otroligt stark ut och jag tappar hoppet något. Ut på platten vid Caféet stå Palle och skriker. Jag tappar här ryggen på legenden Wikner, och även Madde har stuckit iväg. Adam ligger fortfarande som en kloss i ryggen. Jag känner mig pigg i skallen och Palle skriker halsen av sig. Detta är min taktik tänker jag hela tiden, ta det piano till drättinge. Adam får släppa strax innan vattnet. Palle cyklar fram och tillbaka. Berättar detaljerat hur The Slugger ser ut i facet. Hur min blick är för låg och hur jag ska räta på min dåliga hållning för att öka effektiviteten i löpsteget. Tittade jag bakåt vid något tillfälle blev han vansinnig. På sin höjd hade nog The slugger 45-50 sekunder på mig men nu börjar jag sakta men säkert se ryggen på honom. Klockar av 10km på 36:11 vilket innebär nytt personbästa på den distansen. Nu börjar jag inse att det kan bli en bra tid om jag håller ihop avslutningen. Får lite vatten av Ambjörn när jag svänger vid tvätten och tittar på hur långt jag har upp till nästa rygg. Det är en bra bit upp till Wikner och Madeleine inser jag. Palle har nu fått sällskap av Peter Nilsson på rullskidor och tillsammans åker de upp och ner mellan mig och slugger-robban. Vid en vända kommer Palle helt lyrisk. ¨HAN ÄR STUM, KÖR NU, HAN ÄR STUM!!!¨ Palle är galen. Detta var ju planen, att avsluta starkt. Nu är det fight. Wikner och Madde springer jag om. Palle skriker för full hals att; ¨DU TAR LEGENDEN, DU TAR LEGENDEN!!!¨ Klassiskt citat som jag önskar filmades. Har ni inte koll på de lokala statistiklistorna kan jag berätta att Wikner vunnit Landsjön Runt 13 gånger. Då blir man en legend. 

Siktet ställs nu in på Robbans rygg. Vid den lilla parkeringen strax innan man når kanten av Vistavallens B-plan går jag upp i rygg och ganska enkelt förbi. Slugger-robban var verkligen stum. Det var inget krut kvar i den grabben. 
Där framme springer Oskar ser jag. Honom har jag inte sett sedan första kilometern ut från starten. Jag behåller farten uppe från avställandet av Robban och forsätter att ta in på Oskar. När man svänger in på Vistavallen går jag upp i rygg på Oskar och tokspringer. Klockan visar 2:06 tempo så fort går det. 20 meter kvar till mål går jag om och han blir slagen med endast 1 sekund, precis som lidingö-perset. Oups #slagenavenestet
 
Sista 2,3km gick på 7:35 vilket innebär 3:18min/km. Detta resulterade i att jag plockade 5 placeringar sista 1500 meterna och för första gången i mitt liv lyckades jag med ett taktiskt och smart lopp. Nytt pers med över 4 minuter också. Blir svårt att göra om till nästa år.
 
Största tacket går till Johan Palmér - vilken eldsjäl! Det ska tillägas att det var inte bara mig han skrek på, utan 5-6 andra också. Helt underbart!
 

Bilder kommer under veckan. Under tiden, läs Robban ¨the slugger¨ Davidssons tankar kring loppet och stumma ben; http://amatorerna.wordpress.com/2014/04/27/bakom-varje-siffra-star-en-nedbruten-sjal-landsjon-runt-2014/ 
 
/aö
 
 
En gång är ingen gång. Två gånger är en slump.  Tre gånger är tradition. Traditioner bryter man aldrig.   Min tredje start i det härliga Landsjön Runt kunde inte slutat bättre. Loppet som sker på absoluta hemmplan slår aldrig fel. Det är soligt, det är vår i luften och Niklas Wikner springer runt på 44-45 minuter. Så även i år. Jag hade ett [...]
 
Lite tankar och analyser ifrån en dag i solen.
 
Det handlar om maximal hastighet.
 
Segrare i Rullskids loppet blev Tobias Westman som så många gånger förut.
Landsjön runt avgörs på slutet när helvetes vandringen ifrån Lyckås in till Vistavallen börjar.
Marcus Johansson satte allt hopp om storhet i slag vid Edeskvarna och hade en lucka på ca 5sek.
Backarna är alltför små för tidigt för att detta skulle räcka.
I skydd av 2m brandman rullar man ikapp Marcus övertag i VO2 max.
Tobias vinner för att han har den högsta maximala hastigheten vilket gör att han kommer om i rätt läge och utnyttjar sin fart till att vinna.
Hans snabbhet gör att han kan välja ett energieffektivare upplägg av sitt lopp än hans motståndare som måste köra ifrån honom innan upploppet.
Lärdom: Det är bra att ha en hög maximal hastighet.
 
 
Bäst på bloggen.
Arvid kontrollerade större delen av loppet.
Genom att ha fruktansvärt bra koll på sig själv.
Han sa till mig redan vid Säby gård att han kommer ta detta ifrån Drättinge och in till mål.
Han såg hela tiden sina motståndare framför sig vilket gjorde att han fick kontroll över dom.
Han sprang aldrig fortare än vad han visste att han klarade av.
Konstformen med att kunna springa en distans fort är att springa den i ett så jämt tempo som möjligt.
Att springa som fortast över mållinjen.
Arvids sätt att springa loppet gav honom en överblick på motståndarna och positiv feedback när han hade krafter till att springa fortare och fortare på slutet.
Löpning handlar om lidelse.
Lidelsen för Arvid blev med hjälp av kontrollen lättare än hans motståndare som kände sig jagade.
Han sprang som fortast på slutet och han sprang loppet energieffektivt och han kan springa fort.
Eksjö stadslopp kommer bli episkt.
Vem är Vistas bästa löpare?
 
Träffad av blixten.
Mitt på den gräsgröna fotbollsplanen träffades jag av en blixt ifrån en klarblå himmel.
Uppenbarelsen som uppdagades efter skenets ljuslågor var totalt självklar sann och ljus.
Jag har som människa resignerat inför en partiell fullständighet.
Den känslan av sanning känns totalt förödmjukande.
Jag har självrättfärdigat resonemanget om att jag inte kan springa snabba tider för att jag inte är den naturliga löpartypen.
Vilket skitsnack vad vet jag om sånt?
Hur mycket löpträning har jag egentligen i kroppen min?
Att springa långpass och reflektions löpa igenom sin hembygd har inget med snabba tider att göra.
Dags att sluta ljuga ta fram klockan och börja springa snabbt.
Om jag ska springa 39 i Eksjö så måste det vara bekvämt att springa 1000m på 3.54 för då måste jag göra det 10 gånger i en följd.
Det handlar om maximal hastighet.
 
Det är aldrig för sent att uppfinna sig själv på nytt.
 
/ Framtida Vistakulle indian.
 
 
 
 
Lite tankar och analyser ifrån en dag i solen. Det handlar om maximal hastighet. Segrare i Rullskids loppet blev Tobias Westman som så många gånger förut. Landsjön runt avgörs på slutet när helvetes vandringen ifrån Lyckås in till Vistavallen börjar. Marcus Johansson satte allt hopp om storhet i slag vid Edeskvarna och hade en lucka på ca 5sek. [...]
Visa fler inlägg